Intrebari frecvente despre Implantul dentar

1. Care este avantajul implantului dentar?? De ce sa optez pentru aplicarea unui implant dentar?
2. Este dureroasa interventia inserarii implantului dentar, doare?
3. Dar dupa interventie, doare?
4. Cat dureaza insertia unui implant?
5. Dupa interventie de inserare a implantului, se poate continua activitatea sociala normala?
6. Dupa operatie, implantul dentar este vizibil ?
7. Avand in vedere ca implantul dentar substituie radacina dintelui, cat dureaza pana cand se aplica partea coronara,estetica, cea care este si vizibila ?
8. Sunt necesare analzie speciale?
9. Oricine este candidat pentru interventia de inserare a implantului?
10. Care este rata de succes a implantului ?
11.Cand se considera reusit un implant dentar?
12. Care sunt complicatiile implantului dentar?
13. Ce se intampla daca se constata esecul implantului ?
14. Care este durata „de viata” a unui implant, cat ma tine?
15. Care sunt beneficiile unui implant dentar ?
16. Ce marca,tip de implant sa aleg? Exista diferente?
17. In afara de implanturile din titan , mai exista si alte materiale din care sunt realizate implanturile
18 . Da, doresc implant! Cum se porcedeaza practic ?

1. Care este avantajul implantului dentar?? De ce sa optez pentru aplicarea unui implant dentar?

Avantajul principal al implantului dentar este conservarea structurilor dentare, fiind solutia moderna ce reda atat functiile estetice, cat si pe cele anatomo-functionale.

In trecut, atunci cand avem unul sau mai multi dinti lipsa, se apela la tratamente ce presupuneau slefurirea dintilor vecini pentru realizarea de “punti dentare” . Astfel , dinti ce nu aveau niciun fel de probleme erau slefuiti, tratati, pentru a deveni dinti stalpi si a conferi suportul viitoarei punti dentare.

Astazi, cu ajutorul implantului dentar, dintii vecini raman integrii, nu se intervine deloc asupra lor, osul nu se atrofiaza, migratia dentara este oprita, implantul dentar fiind inserat exact in locul lipsa.

Putem spune fara rezerve ca astazi, implantul dentar reprezinta o modalitatea moderna de taratament, conforma secolului XXI.

2. Este dureroasa interventia inserarii implantului dentar, doare?

– NU. Interventia este complet nedureroasa, realizandu-se sub anestezie locala, la fel ca si anestezia pentru o extractie dentara.

3. Dar dupa interventie, doare?

– In unele cazuri, este posibila aparitia unei dureri minore, absolut normale, ce cedeaza imediat la orice analgezic recomandat de catre medicul implantolog.

4. Cat dureaza insertia unui implant?

– In general intre 30-45 de minute.

5. Dupa interventie de inserare a implantului, se poate continua activitatea sociala normala?

– Da. In general, la pacientul clinic sanatos si caruia ii sunt inserate un numar redus de implanturi, in zilele imediat urmatoare interventiei nici macar nu se observa modificari ale aspectului general facial,cum ar fi usoara tumefactie, care este absolut normala in cazul inserarii mai multor implanturi.

6. Dupa operatie, implantul dentar este vizibil ?

Nu. Implantul dentar substituie, inlocuieste radacina dintelui, asa incat se introduce in osul maxilar sau mandibular, iar dupa inserare, se face sutura mucoasei gingivale, putand fi evidentiat in intregime numai radiologic.

7. Avand in vedere ca implantul dentar substituie radacina dintelui, cat dureaza pana cand se aplica partea coronara,estetica, cea care este si vizibila ?

Avand in vedere ca implantul dentar necesita integrarea oasoasa, este necesar un interval de timp cuprins intre 2-6 luni inainte de a se aplica partea coronara, coroana de ceramica sau zirconiu ,ce imita dintele natural.

Aplicarea coroanei de ceramica sau zirconiu reprezinta o faza distincta de tratament si nu trebuie confundata cu implantul propriu-zis.

8. Sunt necesare analize speciale?

– Nu, analizele cerute sunt cele normale de sange, nimic special.

9. Oricine este candidat pentru interventia de inserare a implantului?

NU. Exista persoane care desi isi doresc sa opteze pentru inserarea unuia sau mai multor implanturi, nu pot beneficia de acest tratament. Aici ne referim la persoanele care prezinta o stare generala si/sau locala nefavorabila.

Asfel , persoanele care au suferit un infarct miocardic recent, care au diabet gr.II, care prezinta osteoporoza, nu sunt candidate sub nici o forma pentru implantul dentar.

De asemenea, local, cand exista situatia unui camp protetic nefavorabil, rezorbtii osoase ce nu permit aditia osoasa (lipsa masiva de structura osoasa), vecinatatea unor structuri anatomice (canal mandibular,gaura mentoniera), nu este posibila inserarea implantului dentar.

Bruxismul, adica strangera cu o forta foarte mare a arcadelor dentare pe timpul noptii, duce la administrarea de forte disproportionate asupra implantului, ce face imposibila reusita sa .

Totodata, avand in vedere ca pentru succesul in timp al unui implant dentar, se recomanda o intretinere foarte buna,o igena orala corespunzatoare, in cabinetul nostru nu acceptam interventia de implant pentru pacientii care nu sunt dispusi sa asigure o igena corespunzatoare, ulterioara inserarii implantului dentar.

De asemenea, fumatorii inraiti, sunt sfatuiti sa renunte la fumat, intru-cat s-a constatat clinic ca pacientii ce au continuat sa fumeze dupa introducerea implantului, au scurtat semnificativ durata „de viata”a acestuia .

10. Care este rata de succes a implantului ?

– S-a constatat ca rata de succes a implantului este de 96,97%.

Cu alte cuvinte ,din 100 de persoane , 3,4 pot prezenta un insucces.

Noi, in cabinetul nostru, am reusit atingerea unei rate de succes de peste 99%.

11.Cand se considera reusit un implant dentar?

Se considera un implant de succes, implantul care prezinta osteointegrare completa (integrare in os), stabilitate (reprezentat de coeficientul de stabilitate a implantului ISQ) si care in primul an de la inserare nu prezinta, in jurul implantului, pierdere de structura osoasa (rezorbtie) mai mare 1.0mm..

12. Care sunt complicatiile implantului dentar?

– Cea mai frecvent intalnita complicatie este periimplantita , manifestata printr-un proces inflamator, infectios al mucoasei si osului din jurul implantului, ce duce la pierderea acestuia.

13. Ce se intampla daca se constata esecul implantului ?

Implantul este indepartat, zona se sterilizeaza, se temporizeaza orice interventie si daca se considera necesar, peste o perioada de timp rezonabila (cateva luni) se poate incerca o noua interventie.

14. Care este durata „de viata” a unui implant, cat ma tine?

Difera de la persoana la persoana, implantul dentar neavand o perioada predeterminata „de viata”.

Astfel,in cazul in care un implant dentar se considera reusit (vezi intrebarea 11) si atunci cand pacinetul mentine o igena corespunzatoare,( controale si igenizare profesionala de cel putin 2 ori pe an la medicul stomatolog) durata de viata este foarte mare.

Practic, in majoritatea cazurilor vorbim numai de rezorbtia osoasa fizilogica datorata inaintari in varsta,ce face ca osul de jur imprejurul implantului sa scada in calitate si cantitate.

Fiind vorba de un proces fiziologic ce difera de la persoana la persoana, exista persoane care se bucura de beneficiile implantului dentar intreaga viata, iar altele o perioada mai mica de timp.

Totusi, pe plan international se accepta ca, durata medie a unui implant, in cazuri in care nu avem conditii locale si generale ideale , ar fi de circa 10 ani.

In cabinetul nostru avem pacineti care au beneficiat de implant dentar in urma cu 7 ani si la care, in prezent, se observa implanturile dentare intr-o stare impecabila.

15. Care sunt beneficiile unui implant dentar ?

– Putem spune ca beneficul cel mai mare este dat de recuperarea functiei masticatorii si nu in ultimul rand de functia estetica. Nu trebuie uitat ca implantul dentar protejeaza structurile anatomice, dintii vecini (acolo unde este cazul) nefiind in nicun fel afectati.

Implantul dentar va indeplini aceleasi functii si au acelasi rol ca si dintii existenti in cavitatea bucala sau ca si cei ce anteriori au fost prezenti pe arcada.

Desi pentru multe persoane implantul dentar este o optiune secundara, afirmam fara niciun fel de rezerva ca reusita unui implant dentar, chiar si daca nu ar fi pentru o perioada foarte de mare de timp, aduce satisfactii si beneficii evidente fiecarui pacient .

Satisfactia,bucuria fiecarui pacient la finalul tratamentului este evidenta.

Toate acestea ne fac sa spunem ca implantul dentar reprezinta astazi o optiune prioritara in tratament fata de alte manopere, moderna,conforma sec. XXI

16. Ce marca,tip de implant sa aleg? Exista diferente?

– Este o intrebare cu care ne confruntam destul de des.

Da ,exista diferente , iar diferentele implanturilor moderne (osteointegrate endosoase),in afara de forma lor specifica fiecarui producator, sunt date de catre puritatea titanului din care sunt facute si de catre diversele substante ce se aplica pe suprafata lor (cu scopul de a grabi integrarea osoasa, de a favoriza osetoacceptarea).

Astfel,tipul implantului este bine sa fie ales de comun acord cu medicul implantolog, tinand cont de particularitatile fiecarui pacient si caracteristicile fiecarui implant.

Fiecare implant modern ,produs de companii de renume pe plan mondial,este rodul a multor ani de cercetari si evaluari. Cercetarea in domeniul implantologiei dentare moderne aduce beneficii continue, concretizate prin imbunatatirea permanenta a implanturilor si prin crearea de noi tipuri de implanturi (de pilda implanturile din zirconiu).

In cabinetul nostru folosim numai implanturi de ultima generatie de la producatorii de top la nivel mondiali.: Nobel Biocare, Straumann , BioHorizons .

17. In afara de implanturile din titan , mai exista si alte materiale din care sunt realizate implanturile ?

Da, in ultima vreme din ce in ce mai des este adus in discutie implantul de zirconiu.

Acesta este similar titaniului ca si biocompatibilitate in relatia cu tesuturile, insa are un plus la capitolul estetic. Implantul din zirconiu este indicat in special in zona frontala si de obicei acolo unde nu este necesara realizarea unei lucrari dentare ample (in cazurile lucrarilor dentare mai ample,punti dentare mari ,pe implanturi ,majoritatea practicienilor recomanda folosirea implanturilor confectionate din titan)

18 . Da, doresc implant! Cum se porcedeaza practic ?

Se face o programare telefonic la nr 021.637.05.16 sau on line la cabinet@dentistcrangasi.ro , implant@implantologie.ro si se stabileste o sedinta de consultatie.

Aceasta sedinta este gratuita in clinica noastra si care are drept scop evaluarea tuturor aspectelor ce tin de examinarea starii locale si generale a pacientului.

In aceasta sedinta, dupa completarea unei fise generale de consultatie, medicul face examinarea locala si apoi va cere pacientului efectuarea de examene complementare: radiografii si analize de sange uzuale, in vederea unei aprecierii cat mai exacte si corecte a starii pacientului.

Ulterior, in urma analizarii acestora, daca medicul apreciaza ca este oportuna interventia de inserare a unuia sau mai multor implanturi sau a unor interventii complementare (aditii de os, sinus lift, etc) se stabileste o noua intanire, in care se realizeaza interventia propriu-zisa.

Daca se considera necesar , inaintea inserarii implantului, medicul va sugera pacientului sa trateze eventuale alte probleme dentare (de obicei procese carioase) si sa realizeza asanarea cavitatii orale (igenizare,detartraj-periaj) .

Dupa operatia propriu-zisa, pacientului i se va prescrie un tratament medicamentos si va fi chemat a doua si a treia zi la control.

In cazul in care totul este in limitele normale, pacientul va astepta perioada de integrare oasoasa a implantului (2-6 luni).

Dupa perioada de osteointegrare si dupa ce aceasta osteointegrare este confirmata si radiologic, se considera ca implantul este apt pentru a primii partea estetica, coroana de ceramica sau zirconiu care este si partea care se va vedea, identica ca si aspect cu ceilalti dinti.

Astfel , se intra intr-o alta etapa de tratament, diferita, etapa de protezare.