Etapele interventiei de inserare a implantului dentar

Inainte de a prezenta pasii de baza necesari in introducerea unui implant in cabinetul nostru, mentionam ca aceasta interventie este COMPLET nedureroasa, realizandu-se sub anestezie locala.

De asemenea, trebuie amintit faptul ca implantul dentar substituie si reprezinta numai radacina dintelui (!) si nu trebuie confundat cu partea estetica ce se vede la nivelul cavitatii orale (coroana sau lucrari protetice din ceramica sau zirconiu), aceasta reprezentand o alta etapa distincta de tratament.

1.      Primul pas este reprezentat de consultatie.

        Medicul competent in domeniul implantologiei dentare va face consultul, analiza de caz,  va observa particularitatile dvs, va va  explica situatia gasita si va raspunde intrebarilor dvs.

Ulterior, medicul va va recomada sa faceti unele examene complementare consultatiei,precum : radiografii dentare si efectuarea de analize minime, de baza, ale sangelui .( prin acestea se incerca excluderea inca din start a anumitor riscuri ce pot aparea, riscuri ce nu pot fi evidentiate la simpla consultatie si care pot contraindica implantul dentar)

In cabinetul nostru, consultatia este gratuita si se face in urma unei simple programari telefonice la nr. 021.637.05.16 / 031.432.71.24 sau e-mail: cabinet@dentistcrangasi.ro

2. In cea de a doua sedinta –  medicul implantolog va analiza examenele complementare cerute , va prezenta pacientului eventualele particularitati observate in urma realizarii acestora  si in cele din urma  va da sau nu acceptul pentru interventia de inserare a implantului dentar.

Daca acceptul dat de medic este confirmat si de catre pacient, se trece la programarea pentru sedinta de inserare,introducere a implantului dentar.

3.Inserarea propiru-zisa – pentru a se introduce implantul dentar, este necesar in  prealabil crearea unei cavitati la nivel osos, maxilar sau mandibular, cavitate realizata cu ajutorul unei aparaturi specifice, freze speciale, utilizand tehinci si viteze adecvate fiecarui caz particular.

Astfel, in timpul procesului de frezare in vederea realizarii cavitatii , experienta medicului este foarte importanta in reusita si succesul unui implant, deoarece se va avea in vedere nu numai  traiectul cavitatii, evitarea particularitatilor anatomice, dar si mentinerea unei temperaturi locale sub 45-47 degrade Celsius, temperatura necesara pentru a nu se distruge celulele osoase (osetoblaste) prin supraincalzire.

Dupa realizarea cavitatii, implantul dentar se infileteaza (autofilentant) in cavitatea creata, avand in vedere si urmarind aplicarea unor forte de infiletare extreme de precise.

Odata infiletat, se face sutura mucoasei gingivale (gingiei) si fiind introdus in os, implantul se va lasa o perioada suficenta de timp pentru a se integra (osteointegrarea).

In acest moment implantul dentar  nu mai este vizibil cu ochiul liber, fiind acoperit de mucoasa gingivala, putand fi evidentiat insa prin examen radiologic.(radiografie)

Numai dupa osteointegrarea completa a implantului se va trece la realizarea de  lucrari protetice: coroane sau punti dentare.

Aceasta perioada de integrare variaza, depinzand de calitatea, canitatea osoasa a fiecarui pacient, de respectarea tehnicilor corecte de inserare osoasa a implantului si se situeaza de regula intre 2-6 luni.

 Daca pe implant se va realizea lucrarea protetica, coroana, mai devreme, este posibil ca implantul sa nu rezsite la fortele la care este supus, sa devina mobil si sa rezulte un esec.

Timpul necesar pentru introducerea unui implant variaza in functie de particularitatile locale ale fiecarui pacient, de tehinica si de experienta medicului, dar se situeaza in medie la 30-45 minute, in functie de numarul de implanturi si eventualele manopere suplimentare.

Dupa inserare pacientul se va prezenta la control a doua zi, iar daca totul este in limitele normale va reveni la cabinet dupa perioada de osteointegrare (2-6 luni) pentru a trece la etapa de protezare, de realizare a partii estetice, coroana -punte dentara.